attraktor

A sofőrt elvakító nap csúnya baleseteket, konkrétan tragédiákat tud okozni. Eelke Folmer és Burkay Sucu, a University of Nevada kutatói olyan rendszert fejlesztettek ki , ami pont ilyen esetben segít a sofőrnek az úton maradni.

Az autóvezető rezgő figyelmeztetése önmagában nem újdonság, a holttérben érkező autóra rezegve figyelmeztető rendszer már létezik, és mi is írtunk már a gps hangutasításait kiegészítő, kormányt rángató találmányról. A nevadai fejlesztés azonban kifejezetten a sávban maradást segíti, azt is akkor, ha a sofőr épp nem lát a szembe sütő naptól vagy akár a hóról visszaverődő fényektől.

kormanyzas.jpg

Az érzékelők tehát egyfelől a fényeket figyelik, másfelől az utat. A rendszer csak akkor kapcsol be, ha úgy ítéli meg, hogy a sofőr esetleg nem tud tájékozódni. Ha a vezető ekkor elkezd letérni az útról, a kormány rezegni kezd: ha például balra sodródik, akkor a baloldalon, hogy az ember onnan elhúzza a kormányt, visszatérve a biztonságos területre.

A vibrációt 275 hertzre állították be, a bőr állítólag erre a frekvenciára a legérzékenyebb. A rendszer jól vizsgázott a szimulátoros teszteken, bár a 12 tesztalany keze nem volt mindig a megfelelő helyen, ezért még finomítanak rajta.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása