attraktor

A figyelmetlenség évente háromezer embert öl meg az amerikai utakon, ezért kezdték tiltani például a mobilozást vezetés közben. Az AT&T Labs most új eszközzel próbálja felvenni a  harcot a jelenség ellen.

A vibráló kormány tulajdonképpen a gps hangutasításait válthatja le vagy egészítheti ki. A dolog úgy működik, hogy ha például jobbra kell kanyarodnunk, akkor a kormányban az óramutató járása szerinti vibrálás fut körbe, ha pedig balra, akkor fordítva. A kormányban húsz vibráló motor (pontosabban aktuátor) működik, tehát elég sokféle jelzést közvetíthetnek.

A rendszert eredetileg a gps kiegészítőjének fejlesztették, már újabb funkciókat terveznek, például a vibrálás arra is figyelmeztethetné a sofőrt, ha a tükör holtterébe kerül egy autó. Az első tesztek szerint a sofőrök 3-4%-kal többet figyelték az utat, amikor a gps hangutasításai mellett a vibráló kormány is működött.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása