attraktor

A japán robotápoló után Koreában is megjelenhetnek az olyan robotok, amiket kifejezetten az idősek gondozásában használnak.  A pohangi egyetem kutatói fejlesztették ki a KIRO-M5 nevű szerkezetet, amit néhány idősek otthonában már tesztelnek is.

A robot egyrészt elvisz dolgokat az ember helyett, másrészt frissíti és fertőtleníti a levegőt, valamint megérzi, ha valakinél pelenkát kell cserélni. Utóbbi esetben értesíti a nővéreket. A szerkezet egy méter magas, 80 kiló, és mivel elég masszív, kapaszkodókat is szereltek rá, így a sétában is tud segíteni. Emellett még fel is ébreszti az otthon lakóit, szól, ha kész az ebéd vagy ha tornázni kell.

kiro-m5.jpg

Természetesen tele van érzékelőkkel, kamerákkal, lézeres és ultrahangos eszközökkel, így nem ökleli fel az időseket és nem akad el az asztalban. A kamerák abban is segítenek, hogy a nővérek a távolból is megfigyelhessék a bent lakókat, mondjuk azt nem tudni, ehhez a bent lakók mit szólnak.

Nálunk ilyesmi még nincs, de kórházi robotok igen, mi is megnéztük őket:

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása