attraktor

A brit SelectaDNA olyan biztonsági eszközöket készít, amikkel az elkövetőket nem elkapják vagy mondjuk csapdába ejtik, hanem egyszerűen megjelölik (és ezáltal persze elrettentik). A dolog lényege, hogy ha valaki tiltott helyre téved vagy olyan helyre nyúl, ahova nem szabadna olyan speciális anyaggal érintkezik, amitől nehéz megszabadulni, és ami később egyértelműen jelzi, hogy az illető volt az elkövető.

Az anyag ugyanis szintetikus DNS-t tartalmaz, ami teljesen egyedi azonosítást tesz lehetővé. A szintetikus DNS-t eddig spray vagy zselé formájában volt elérhető, de most itt a DNS-pisztoly, mozgalmasabb rendőri akciókhoz. Ezzel mondjuk utcai zavargásoknál nem kell mindenkit azonnal őrizetbe venni, a megjelölt személyek később is azonosíthatók.

selectadna.jpg

Persze ha a megjelölt egyént később nem találják, akkor hiába van megjelölve. Magától az anyagtól viszont nem könnyű megszabadulni. A cég szerint a ruhából kimoshatatlan (bár ha valaki egy ilyen eset után védekezni akar, az egyszerűen eldobja a ruhát), a bőrről pedig hetekig nem tűnik el.

Egy tár 14 golyót tartalmaz, mindegyikben ugyanaz a DNS, tehát az azonosító nem egy-egy emberhez, hanem egy-egy eseményhez köthető. A fegyver hatótávolsága 40 méter. A High Velocity DNA Tagging System nevű rendszernek még nincs ára.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása