attraktor

Az észak-karolinai  Wake Forest University kutatói teljesen új világítóeszközt fejlesztettek, ami leválthatja a kompakt fénycsöveket és a ledes lámpákat is. A fejlesztők szerint a találmányból hiányoznak a korábbi fényforrások hibái: nem vibrál, nem zúg, meleg a fénye és nincs benne veszélyes anyag.

A technológia neve FIPEL (field-induced polymer electroluminescent), a lényege pedig körülbelül, hogy hajlékony polimerrétegekbe olyan szén nanocsöveket kevernek, amik elektromosság hatására felfénylenek. A kutatók szerint egy FIPEL fényforrás fénye kellemes, a napfényre hasonlít, nem hideg, kékes, de a technológiából fakadóan könnyen legyártható mindenféle színű fényt kibocsátó változat.

fipel.jpg

A szín mellett a forma is szabadon változtatható, a hagyományos körtétől a különböző formájú panelekig sokféle alakban előállítható, a fogyasztása pedig körülbelül a ledekével azonos. Árról nincs hír, a kutatók most partnert keresnek a gyártáshoz, és már jövőre szeretnének piacra lépni.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása