attraktor

Alighogy elfogadták a tűzszünetet Gázában, Izrael máris bejelentette, hogy sikeresen tesztelte a Dávid parittyája elnevezésű rakétavédelmi rendszerét, ezzel lezárult a fejlesztés első szakasza. A mostani gázai konfliktusban 1354 rakétát lőttek ki Izraelre, ebből 421-et szedett le a rakétavédelem, pontosabban a Vaskupola nevű rendszer. (Ebből nem lehet következtetni a hatékonyságára, ugyanis a nem lakott területre tartó rakétákat eleve figyelmen kívül hagyja. Szakértők 85%-ra teszik a pontosságát.)

parittya1.jpg

A Dávid parittyája (emlegetik Varázspálcaként is) nem a Vaskupola továbbfejlesztése, hanem annak kiegészítője. A Vaskupola ugyanis a 4-70 kilométerről indított rakétákat fogja el, a Dávid parittyája az 40-300 kilométerről érkező támadást hárítja. Az elfogórakétáról annyit tudni, hogy kétfokozatú, az orrában radarral és elektrooptikai érzékelővel. A rendszert az izraeli Rafael az amerikai Raytheonnal fejleszti, 2013-ban vagy 2014-ben állhat szolgálatba.

parittya2.jpg

Az izraeli rakétavédelemnek van egy harmadik eleme, a Nyíl nevű, ami a nagy hatótávolságú, 200 kilométernél messzebbről (mondjuk Iránból) érkező rakétákat fogja el. Ez már 2000 óta szolgálatban van, a legújabb generációt jövőre rendszeresítik.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása