attraktor

Az ameriai haditengerészet évek óta kísérletezik a railgunnal, amit talán elektromágneses ágyúnak lehetne fordítani, hiszen ez a lényege, a lövedéket nem puskaporral, hanem elektromágneses impulzussal löki ki a csőből. Azért a haditengerészet, mert egy ilyen fegyver akkora, hogy nem férne el repülőn vagy tankon (és a hajón jól jön, hogy nem kell egy csomó robbanásveszélyes dolgot szállítani).

A fegyverrel kapcsolatban nem általános a lelkesedés Amerikában, a szenátus egyik illetékes, fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága tavaly már a program leállítását javasolta, mert szerinte túl sok technikai akadály áll a fejlesztés útjában (a railgunnak iszonyatos az energiaigénye, ezt a hajókon nem egyszerű kielégíteni, és az ágyúcső is hamar tönkremegy az igénybevételtől).

A haditengerészet azonban folytatja a programot, két cég, a brit BAE Systems és az amerikai general Atomics is fejleszt ilyen fegyvert. A briteké januárban meg is érkezett a haditengerészet virginiai telepére, az amerikaiak áprilisra ígérik a sajátjukat.

Most közzétettek a fenti videót, amin a BAE Systems ágyúját sütik el - a Wired kommentárja szerint a korábbi, inkább kamionra emlékeztető fegyverek után ez már egész ágyúszerű. 

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása