attraktor

Az amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege, a DARPA 2013-as költségvetésében igen érdekes részleteket talált a Wired. A napokban nyilvánosságra hozott, összesen 2,8 milliárd dolláros keretből egy egészen kicsi, 7 millió dolláros darabot az Avatar projektre költenének el. Az ügynökség szerint az Avatar célja egy olyan rendszer kidolgozása, melyben a katona hatékonyan együtt tudna működni egy emberszerű géppel, ami őt helyettesítené bizonyos helyzetekben.

Ahogy azt már itt a blogon is megírtuk, a DARPA épp nemrég mutatott be egy harctéri robotot, az LS3-at, ami főképp a cipekedésben segítené a katonákat. De az Avatarhoz szorosabban kapcsolódó technológiában is komoly eredményeket értek el: pár éve például ők finanszírozták azt a kutatást a Duke egyetemen, melynek eredményeképpen egy majom gondolattal bírt járásra egy robotot (pontosabban az agyi aktivitását mérték járás közben, majd ezt alakították át a robot számára értelmezhető utasításokká).

A másik figyelemre méltó projekt a lézerelhárítással foglalkozik, 4,1 millió dollárért. A fejlesztés célja, hogy olyan módszereket, eszközöket találjon, amelyek hatékonyan védik meg a hadsereg fegyvereit nagyenergiájú lézerektől. Ez azért különösen érdekes, mert ilyen lézerfegyverek még nem is léteznek, legalábbis rendszerbe állítva nincsenek (és kísérletezni is leginkább az amerikaiak kísérleteznek velük). De a védekezés nagyon érdekli a különböző haderőnemeket: 2008-ban a légierő, 2009-ben a haditengerészet indított saját lézerelhárító programot.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása