attraktor

Régi probléma, hogy a gps-ek nem működnek igazán jól a városokban, mert az épületek leárnyékolják a műholdakat. Ezt sokan próbálják megoldani, mi is írtunk már például az amerikai hadsereg rendszeréről, de ahhoz földi állomások kellenek, meg az ezekkel kommunikáló kütyü, szóval drága.

gpsbooster.jpg

A madridi Universidad Carlos III mérnökei most egy olyan kütyüt fejlesztettek, amihez nem kellenek földi antennák, hanem saját mérési adatokkal segíti a gps-t, ha nem látszik elég műhold. A szerkezetben három gyorsulásmérő és három giroszkóp figyeli a mozgást – így ha a műholdjel elvész, akkor is pontosan követni tudja, az autó merre, mennyit haladt.

Hasonló rendszerek egyébként léteznek, de a kutatók állítják, ennyire egyszerű (bármilyen autóba beszerelhető) és egyben ennyire pontos még nem volt. A mérnökök szerint a hagyományos gps hibahatára nyílt területen 15 méter, de városban akár 50 méter is lehet, míg az ő módszerükkel ez épületek között is legfeljebb két méter.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása