attraktor

Írtunk már az egyszerűen betanítható munkásrobotról meg a MacGyver robotról, és úgy tűnik, ez az irány több kutatócsoportot is érdekel. A darmstadti műegyetem mérnökei olyan algoritmust fejlesztettek, ami a tanulás képességét adja egy robotnak.

A konkrét robot, illetve robotkar pingpongozik, de úgy, hogy a folyamat elején még nem tudja, hogyan kell. Az első lépésben egy ember megfogja a kart, és megmutatja az alapvető mozdulatokat (így kellett a munkásrobotot is betanítani), majd a magára hagyott robot magától továbbfejleszti a mozgást.

ping-pong-robot-arm.jpg

A módszer működik, a robotkar egy óra gyakorlás után már a labdák 88 százalékát visszaadta, ami sokkal jobb teljesítmény, amit egy először pingpongozó ember nyújtana. Az eredmény nyilvánvalóan komoly következményekkel járhat, hiszen olyan robotokat eredményezhet, amiket nem kell pontosan beprogramozni a feladatukra, hanem elég csak bizonyos alapfunkciókat megadni nekik.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása