attraktor

A robotok már kiválóan megoldanak egy csomó feladatot az emberek helyett, de csak akkor, ha pontosan megadjuk nekik, mi a feladat, és a végrehajtáshoz szükséges eszközöket is biztosítjuk. Ezen szeretnének változtatni a Georgia Tech kutatói, akik egy univerzális problémamegoldó roboton dolgoznak.

macgyverbot.jpg

A cél, hogy a robot maga mérje fel a környezetét, ismerje fel a különböző tárgyakat, és találjon funkciót is azoknak. Tehát mondjuk egy földrengés után, egy romos épületben találja ki, hogy hogyan tudna a törmelékek alá szorult embereken segíteni (hogy egy földön heverő vascső például használható emelőként). Vagy hogy egy égő házban hogyan tudna menekülőutat biztosítani a bent rekedteknek (milyen tárgyakból lehet olyan emelvényt felállítani, amire felmászva elérik a tetőablakot). Ilyesmit csinált ugye MacGyver a ’80-as évekbeli sorozatban.

A dologban nem a hardver létrehozása a kihívás, azzal nem is fáradnak a kutatók, egyszerűen kölcsönveszik a már létező Golem Krangot. A lényeg a szoftver, a tárgyfelismerés, a tanulás (mit mire lehet használni), a kreativitás. A dologban a hadsereg is lát fantáziát, a kutatócsoportot 900 ezer dollárral támogatja a haditengerészet (pontosabban az Office of Naval Research).

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása