attraktor

Állatot gázolni rossz dolog, mert szegény állat kimúlik, az autó meg összetörik. Sőt az USA-ban évente 150-200 ember is meghal ilyen balesetekben, az anyagi kár pedig meghaladja az egymilliárd dollárt.

Erre jelenthet megoldást a DeerDeter rendszer, aminek legújabb verzióját a bécsi ITS World Congressen mutatja be az IPTE Schalk és a JAFA Technologies. A dolog lényege, hogy a vadriasztó nem az autó kiegészítője, hanem az úté.

DeerDeter.jpg

Pontosabban az útszéli fényvisszaverő oszlopoké. Azokba ugyanis érzékelőket építenek, amik a közeledő jármű fényszórójának fényére aktiválják a rendszert. Az oszlopok a fény érzékelése után egy sérült állat vonításához hasonló hangot adnak ki, valamint egy lámpa is villogni kezd, ami a ragadozó szemének megcsillanását hivatott utánozni. Ezek a hatások elvileg elriasztják a közelben tartózkodó állatokat.

A rendszer előnye, hogy csak akkor tartja távol az állatokat, ha forgalom van az úton, amúgy azok szabadon kószálhatnak. A DeerDetert már régóta tesztelik az USA-ban és Európában, körülbelül tízezer egység van már az utak mentén, és a különböző szakaszokon 70-100 százalékkal csökkent a gázolások száma.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása