attraktor

Az aknák felszedése és a rögtönzött robbanóeszközök hatástalanítása veszélyes meló, ezek gyakran járnak halálos áldozattal. Sokkal egyszerűbb, ha nem embert küldünk oda, hanem robotot. Sőt, a legegyszerűbb, ha a robot nem bajlódik a hatástalanítással, egyszerűen felrobbant mindent, amit ér.

Ilyen aknaszedő szerkezetekből már többféle létezik, az egyik legkomolyabb gép a horvát DOK-ING cég MV10-ese. A lánctalpas jármű hét méter hosszú, két méter széles és 21 tonnát nyom, és óriási cséphadaróként bontja fel maga előtt a talajt, 60 centi mélységig.

mv10.jpg

A 766 lóerős hathengeres John Deere motor a legerősebb a kategóriájában, ezzel az MV10-es óránként ötezer négyzetmétert tud megtisztítani. A szerkezet páncélozott – alulról például 30 centiméter vastag páncélzat védi, de az irányítóját nem ez védi, mert ő két kilométeres távolságból vezet.

A világban már több mint száz MV10-es van szolgálatban, amik összesen már 35 millió négyzetmétert szabadítottak meg a robbanóeszközöktől.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása