attraktor

A New York-i Stony Brook University kutatói olyan szerkezetet építettek, ami energiát nyer a vasúti sínek mozgásából, amikor vonat halad rajtuk. A rendszerrel a vasúti berendezéseket lehetne árammal ellátni.

A sínek adott ponton meghajlanak, amikor áthalad felettük a vonat, de ebből a jelenségből nem olyan egyszerű áramot kinyerni. Lei Zuo és csapata olyan berendezést épített, ami a rezgő, rendszertelen kétirányú mozgást forgómozgássá alakítja, amivel már simán megforgatható egy generátor.

mmr-harvester.jpg

A 200 wattot termelő kütyüt az Energy Harvesting & Storage konferencián mutatták be, ahol rögtön a legjobbnak is választották. A fejlesztők szerint ha tízezer darabot felszerelnének New York állam vasúthálózatán, az évi félmillió dolláros költségcsökkentést hozna, és több ezer tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást.

Országúti és vasúti energiatermelő rendszerek egyébként már léteznek, az izraeli Innowattech piezoelektromos generátorait már a magyar Autópálya Kezelő is tesztelni akarta (2009-ben volt bejelentés, azóta nem hallottam a dologról).

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása