attraktor

Svájci mérnökök a biológiából ötletet merítve izzadó háztetőt, pontosabban háztetőkre izzadó borítást terveztek. A PNIPAM nevű polimer magába szívja és magába zárja a nedvességet (amikor esik ez eső), aztán ha emelkedik a hőmérséklet (32 fok fölé), a polimer víztaszítóvá válik, és a nedvesség elpárolog, így hűtve a beborított testet. Pont úgy működik, ahogy az embernél az izzadás.

hazteto.jpg

Az  Eidgenössische Technische Hochschule (a zürichi műegyetem, itt találták ki az ütésálló robothelikoptert is) kutatói egyelőre csak kis modellházakon (vasútmodell-terepasztal házikóin) próbálták az új anyagot, de azt találták, hogy már egy néhány milliméter vastag réteg hatvan százalékkal csökkentette a légkondicionálás energiaszükségletét egy júliusi napon.

Ugyanakkor még sok kísérletezés, fejlesztés kell ahhoz, hogy a prototípusból késztermék legyen. Kérdés, hogy mi történik, ha fagypont alá esik a hőmérséklet, vagy hogyan védik meg a rendszert a penészedéstől.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása