attraktor

Még a legbiztosabb kezű embernek is remeg a keze – esetleg szemmel nem is érzékelhető módon, de másodpercenként többször is elmozdul, még ha csak hajszálnyit is. A sebészetben eddig is próbálták robotokkal megoldani ezt a problémát, de a Johns Hopkins egyetemen kutatói most egy új ötlettel álltak elő.

A SMART (Smart Micromanipulation Aided Robotic-surgical Tool) tulajdonképpen olyan, mint a kamerák mechanikus képstabilizátora. Az eszköz lézeres távolságmérővel figyeli, hogy a céltárgyhoz képest mekkora és milyen gyakori az elmozdulás, és ezeket apró motorok kompenzálják.

smarttool.jpg

Azt nem tudni, mekkora elmozdulást ellensúlyoz a SMART (mikrométereket említ a beszámoló), de másodpercenként ötszázszor tud mozdulni, míg az átlagos kézremegés frekvenciája mindössze másodpercenként 15. A SMART-ra mindenféle végződés illeszthető, szikék, ollók, fogók. Az eszközt már tesztelik, de a fejlesztés még évekig tarthat.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása