attraktor

A DARPA 625 ezer dolláros szerződést ír alá az iRobottal egy felfújható robotkar kifejlesztésére. Az egyszeri háztartásbelinek a cég a Roomba robotporszívó miatt lehet ismerős, de olvasóink nyilván tudják, hogy mivel a nagy pénz a katonai fejlesztésben van, az iRobot is alapvetően inkább katonai eszközöket fejleszt (mi is írtunk már ilyenről), úgyhogy régi jó pajtások a Pentagonnal.

robotarm.jpg

A felfújható robotkarban az a pláne, hogy könnyű és kis helyen is elfér. A videón látható prototípus körülbelül egy kilót tud felemelni, ami nem tűnik soknak, de figyelembe kell venni, hogy az eszköz maga mindössze 20 deka, így az eredmény már figyelemre méltó (a hagyományos fémrobotok általában csak maguknál könnyebb dolgokat emelgetnek).

Sőt, a fejlesztő szerint a tesztekhez visszavettek a teljesítményből, és a nyomás növelésével a kar teherbírása is nő. A nyomást a gép egyébként úgy szabályozza, hogy ha a robot mondjuk véletlenül nekimegy egy embernek, akkor nem üt nagyot, vagy ha falnak megy, akkor nem sérül.

Terveink szerint a közeljövőben tűzszerészrobotokat is tesztelünk , addig itt egy régi videó a Roombákról:

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása