attraktor

Valójában már 2009-ben csinált egyet, az volt az U3-X, most ezt fejlesztették tovább. Az új modell a UNI-CUB, ami elődjéhez hasonlóan olyan keréken gurul, aminek a felületén 90 fokban elforgatott kis görgők vannak, így fordulás nélkül tud oldalra, illetve átlósan mozogni (ha csak a görgők forognak, oldalra megy a jármű, ha a nagy kerék is, akkor meg átlósan). Japánban ez az elv nagyon népszerű, mi is írtunk már a Kyoto Egyetemen fejlesztett kerekesszékről, azon is pont ilyenek vannak.

A UNI-CUB viszont kapott egy hátsó, kisebb kereket is, ez a menetirányra merőleges, ennek a segítségével a jármű gyorsabban kanyarodik. A mozgást az ember az úgynevezett dülöngéléssel irányítja, nagyjából ahogy  a Segwaynél, de okostelefonról is irányítható, ha valakinek az kényelmesebb.

Közlekedésre ugyanakkor csak korlátozottan alkalmas a gépezet: először is a végsebessége 5.6 km/h, és az akkumulátora egy óra alatt lemerül, és úgy tűnik, nem hogy egy járdasziget, de egy küszöb is túljár az eszén. A gép egyensúlyát a Honda saját, szabadalmaztatott rendszere biztosítja, bár annak volt egyszer egy kínos kalandja egy nyilvános bemutatón, amire valószínűleg sokan emlékeznek:

De ha a UNI-CUB nem is váltja ki a lábunkat a közeljövőben, arra mindenképpen jó, hogy a Honda demonstrálja, hol tart bizonyos technológiák fejlesztésében, és ezeket nyilván más termékeibe is beépíti, ha kell.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása