attraktor

Az amerikai haditengerészet kutatásfejlesztési projektjeit felügyelő Office of Naval Research intelligens egyenruha kifejlesztésére írt ki pályázatot. A cél, hogy a ruha figyelje viselője életfunkcióit, ha pedig a katona megsérül, állapítsa meg a sérülés helyét, komolyságát, a segítségére érkező orvossal közölje a katona pontos tartózkodási helyét.

2004-ben egyébként már volt egy ugyanilyen projekt, a Future Force Warrior, akkor könnyű páncélzat, „e-textilek”, szenzorokkal felszerelt egyenruhák kifejlesztése volt a cél, de a programot később törölték. Időközben azonban többen is előálltak hasonló fejlesztésekkel, intelligens ruhát fejlesztenek például sportolóknak, de az Európai Unió is szponzorál ilyen kutatásokat.

Az új egyenruhának nemcsak a sérüléseket kell felismernie, de a katona testnedveit elemezve, észre kell vennie, ha biológiai, kémiai vagy nukleáris szennyezés érte őt, illetve ha robbanószerrel került kapcsolatba. És amellett, hogy a ruha ennyi mindent tud, természetesen könnyűnek és tartósnak is kell lennie.

Ruhát mi is teszteltünk már, igaz, az nem tudott ilyen sokat, de például lehetett a viselőjét ásóval ütni:

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása