attraktor

Dr. Jonathan Rossiter, a Bristoli egyetem tanára, a Bristol Robotics Laboratory (BRL) munkatársa kétszázezer fontos, kétéves ösztöndíjat nyert a Leverhulme Trusttól kutatásához, melynek célja természetes úton lebomló robotok fejlesztése.

Rossiter szerint már most rengeteg gondot okoznak a robotok, amikre már nincs szükség: valahogy be kell gyűjteni őket, aztán szétszedni, majd a gyakran mérgező darabokat megsemmisíteni vagy újrahasznosítani. A másik probléma ezzel, hogy emiatt nem lehet korlátlan számú robotot használni, hiszen azzal a szemét mennyiségét is korlátlanul növelnénk.

Rossiter és munkatársa, Dr. Ioannis Ieropoulos lebomló robotokkal oldaná meg ezt a problémát: például milyen praktikus lenne, ha egy tengeri olajszennyezés eltüntetését ilyen robotok végeznék, majd a munka végeztével szépen ők is elbomlanának a tengerben. Így több ezer robot is bevethető lenne, miközben nem kéne a begyűjtésükkel, megsemmisítésükkel vesződni.

A BRL-nél eddig is foglalkoztak a robotok és a biológia összekapcsolásával: itt hozták létre az Ecobotot, ami döglött legyeket meg rohadt gyümölcsöt evett, hogy energiát nyerjen.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása