attraktor

Az Energomash bejelentette, hogy újfajta rakétahajtómű fejlesztésébe kezdett. A hajtómű harminc százalékkal hatékonyabb lesz a mostaniaknál, és teljesen új hajtóanyagot, acetilén-ammónia keveréket (acetámot) használ.

A cég igazgatója szerint az új anyag húszszor olcsóbb a hidrogénnél, mivel kilogrammja csak száz rubel (kb. 750 forint), míg a hidrogén kétezer rubel (15 ezer forint) – és tonnáknál ez már komoly összeget jelent. A keverék további előnye, hogy az acetilént és az ammóniát sokkal egyszerűbb tárolni és szállítani, mint a hidrogént.

Az új szerkezet alapja az RD-161-es hajtómű lesz, a szükséges változtatásokat az idén kezdődő hároméves tesztsorozat alatt határozzák meg. Meg kell még találni például az acetilén és az ammónia ideális arányát, ahol a keverék már jó hajtóanyag, de még nem robban fel túl könnyen. A cég 2017-18 körül szeretné az első indítást végrehajtani.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása