attraktor

A SmartInversion nevű képződmény olyan komplikáltan mozog, hogy az ember elsőre fel se fogja, mi is történik. A gépet a Festo nevű, leginkább automatizálással meg ipari robotokkal foglalkozó német cégnél készítették, Paul Schatz matematikus ötletéből kiindulva. Schatz mindenféle elképesztő geometriai formák kitalálásával múlatta az idejét, például ő találta ki a gyönyörű oloidot vagy a mostani fejlesztés alapját adó invertálható kockát.

A szerkezet háromszögalapú hasábokból, azaz prizmákból áll, ezek az éleiknél kapcsolódnak, és az ezekből álló gyűrű folyamatosan kifordul, így halad. A mozgás alapja tehát az inverzió, a modell neve is innen származik. A gép persze ettől még nem maradna a levegőben, de a hasábokban hélium van, és minden felhasznált anyag ultrakönnyű. A mozgást fedélzeti elektronika vezérli három motor segítségével, a szerkezet pedig okostelefonról vezérelhető.

A mérnökök most azt vizsgálják, sőt erre versenyt is kiírtak diákoknak, hogy hogy is lehetne a gyakorlatban felhasználni a látványos fejlesztést.

A Festo nem először szerepel a hírekben furcsa lebegő gépeivel. Két éve a dunaújvárosi Robotino olimpián mi is találkoztunk a lebegő medúzával, ami egy héliummal töltött léggömb, aminek viszont karjai is vannak, amivel a medúzához hasonlóan mozog:

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása