attraktor

A Tethered Air projekt lebegő darukkal bármilyen tengerparti városból kikötővárost varázsolna. A dolog valahogy úgy nézne ki, hogy egy óriási ballon emelkedne a levegőbe, amit négy kábel tartana a helyén. Az így létrejött piramisforma közepén lebegne a daru, ami szintén kábelekkel csatlakozna a piramis éleihez.

A daru úgy mozogna, mint a stadionok fölött kábelekre felfüggesztett kamera, a kábelek fel- és lecsévélésével változtatva a helyzetét.

A projekt létrehozója Jeremy Wiley az iraki háború idején amerikai tengerészgyalogosként látta, mennyit küzdött azon a hadsereg, hogy időre kirakodjon minden embert és árut Kuvaitban. A módszere nemcsak a hadseregen segítene, de felgyorsítaná a katasztrófasújtotta területek ellátását és persze megborítaná a tengeri kereskedelmet is, hiszen bármit bárhol ki lehetne rakodni a hajókról.

A Tethered Air egyébként nem új ötlet, először kanadai favágók munkáját akarták megkönnyíteni hasonló módszerrel, hogy gyorsabban és egyszerűbben jussanak le a farönkök a hegyoldalakról. Aztán a vietnámi háborúban próbálkozott az eljárással az amerikai hadsereg - de végül feladták, és a favágók is inkább helikopterekkel oldották meg a feladatot.

Azóta sokat fejlődött a technika, és a projekt felkeltette a Harvard és a NASA érdeklődését is, így Wiley bízik benne, hogy megvalósulhat az álma, bár még keresi a befektetőket. 

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása