attraktor

A hagyományos gumilövedék a kinetikus energia révén hat, azaz nagy erővel nekimegy az embernek, és fájdalmat okoz. Jó esetben csak kék folt marad utána, de azt már sajnos Budapest utcáin is láthattuk, hogy nagyon durva sérülést képes okozni – közelről a gumilövedék akár halálos is lehet. A rendfenntartó erőknek viszont épp az jelent gondot, hogy ez az eszköz 60 méter fölött gyakorlatilag hatástalan.

Az amerikai SmartRounds Technology új lövedéke állítólag mindkét problémát megoldja. A ShockRounds márkanevű lövedék nem hatol be a testbe, gyártója szerint viszont az ember érzékszervei közül hármat megbénít, így ártalmatlanítja az ellenséget (értsd: tüntetőt). A ShockRounds pontosabb a hagyományos gumilövedéknél, és 100 méterre is eljut, mivel nem kerek, hanem D alakú, és ugyanúgy pörög a levegőben, mint az éles lövedékek.

Minden egyes lövedékben van egy kis érzékelő, ami figyeli, mikor lövik ki, és azt is, mikor ütközik neki valaminek. A lényeg az ütközéskor jön, akkor ugyanis a testbe hatolás előtt egy ezredmásodperccel a lövedék kirobbantja magából a rakományát. A rakomány pedig cseppfolyósított gáz, ami a robbanáskor durvát villan (látás), csúnya zajt csap (hallás), és persze a lövedék azért meg is üti az áldozatot (tapintás). A cég most azon dolgozik, hogy a lövedéket további anyagokkal töltsék meg, és ezeknek a hatását vizsgálják.

Végül nézzük meg első találkozásunkat a lőfegyverekkel. Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása