attraktor

A legnagyobb épülő jégtörőről már írtunk, ez a valami viszont még annál is sokkal hatalmasabb: novemberben állt szolgálatba a CMA CGM Marco Polo, a világ legnagyobb konténerszállító hajója, ami egyben a világ legnagyobb jelenleg szolgálatban álló hajója, sőt, legnagyobb járműve is. Egyszerre 16020 konténert tud szállítani – az eddig rekorder, az Emma Mærsk volt 14770 konténerrel.

marcopolo.jpg

A hajó hossza 396 méter, azaz hosszabb, mint öt Airbus A380-as egymás mögé állítva. Szélessége 54 méter, saját tömege 187625 tonna, így ez az ember által épített legnagyobb jármű. Nagyobb, mint a Queen Elzabeth 2 vagy a Nimitz osztályú repülőgép-hordozók. A meghajtásáról egy 108920 lóerős Wärtsilä-Sulzer motor gondoskodik.

marcopolo2.jpg

Az óriást a Daewoo (pontosabban a Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering) építette, és a francia CMA CGM üzemelteti. Ha valaki kíváncsi rá, a French Asia Line 1 nevű tengeri útvonalon találkozhat vele (ez Sanghajtól tart Hamburgig).

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása