attraktor

Azt a Humvee-tesztünkben is említettük, hogy a hadsereg szeretné leváltani a terepjárót, mert bár a harci tapasztalatok nyomán óriási mennyiségű páncéllal biztonságosabbá tették, azért vannak a konstrukciónak hibái. Augusztusban be is jelentették, melyik az a három cég, amelyik tovább dolgozhat a Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) fejlesztésén. A Lockheed Martin, az AM General és az Oshkosh Defense 30-30 millió dollárt kaptak a munkára, a végső döntésre még több mint két évet várni kell.

A nyertes nagyot kaszál majd: 50 ezer járművet rendel a hadsereg, ötezret a tengerészgyalogság, darabját negyedmillió dollárért. Az így összesen közel 14 milliárd dollár. (Sokan kritizálják is a programot, mondván, MRAP-ből is annyi van, hogy Amerika kölcsönad belőlük a szövetségeseinek. A pentagon válasza erre, hogy a JLTV akkora lesz, mint a Humvee, de olyan védett, mint az MRAP, ezért kell.) Sajnos a járművekről még kevés konkrétumot tudni, de a képek vannak, és azok elég meggyőzőek.

A Humveet is gyártó AM General a Blast Resistant Vehicle – Offroad nevű járművel indul (a hülye név rögtön értelmet nyer, ha megnézzük, hogy BRV-O-ra lehet rövidíteni).

amg.jpg

A Lockheed bejutása sokakat meglepett, ők inkább repülőben erősek, így néz ki a gépük.

lockheed.jpg

Az Oshkosh viszont mindenféle teherautót gyárt, a hadseregnek is, ők a Light Combat All-Terrain Vehicle-lel (L-ATV) indulnak.

oshkosh.jpg

Aki meg esetleg nem látta, annak itt az Attraktor tesztje a Humveeról. Lehet, hogy lassan elavul, de mi rég szórakoztunk ilyen jól.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása