attraktor

 Az idei Las Vegas-i CES-en (ez a világ legnagyobb elektronikai vására) mutatták be az ecoATM-et, ami tulajdonképpen egy szelektív hulladékgyűjtő  és az eBay szerelemgyereke lehetne, ha ez nem volna egy teljesen értelmetlen képzavar. Egyébként ez az ATM is pénzt ad, mint a hagyományosak, csak ebbe nem a bankkártyánkat kell dugnunk, hanem a mobilunkat. További különbség, hogy a bedugott eszközt nem kapjuk vissza, ellentétben a bankkártyánkkal, hiszen épp ez a dolog lényege. Ugyanis az ecoATM pénzre váltja a megunt kütyüket. Bedobjuk a régi Nokiát, kijön a pénz.

Persze a működése nem ilyen egyszerű, elég sokat kell szüttyögni a gép előtt, mire a pénzünkhöz jutunk, de a többi verziónak is megvannak a hátrányai: ha a telefont kidobjuk, akkor nem kapunk érte pénzt és még a környezetet is szennyezzük, ha online áruljuk, az még tovább tart, egy sima gsm-nepper  meg biztos rosszabb árat kínál.

Szóval a működés: először kapunk egy azonosító matricát, azt rá kell ragasztanunk a mobilra, így kell betennünk a gépbe. A gép először „mesterséges intelligencia segítségével” (haha) és „fejlett érzékelő mechanizmusaival” megvizsgálja az eszközt, kalkulál egy gyorsat, majd alaposabban utánanéz a neten, mennyit is érhet a kütyü. Ezek után rá kell dugnunk telefont egy csatlakozóra, nyilván hogy az ATM kipróbálhassa, nem téglapor van-e az áramkörök helyén.

Hogy az ecoATM-et telefontolvajok ne használhassák, a következő lépésben be kell mutatnunk a személyinket (jogsinkat) a gépnek. (Persze ha a tolvaj a személyinket is vitte, az ellen ez a gép sem véd.)  A géppel jótékonykodni is lehet, a pénz kiadása előtt az összeget vagy egy részét felajánlhatjuk különböző szervezeteknek. Ha eljutottunk idáig, végül megkapjuk a pénzt. A telefonok a cég reklámja szerint „új otthonra találnak”, szóval eladják őket, ha meg arra már nem jók, akkor környezetbarát módon megsemmisítik (az újra felhasználhatót újra felhasználják). 

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

UPDATE: And37 jelezte, hogy a gép ujjlenyomatot is vesz, és tényleg, szóval a tolvajoktól igenis véd, az ujjunkat is el kell vinniük a telefonnal!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása