attraktor

Az utolsó adást imádni fogja mindenki, akinek valamelyik közlekedési eszköz tetszik.

Az autókra buksz? Egy 911-es Carrerával száguldozunk vele Németországban, ahol, ugye, nem veszik olyan komolyan a 130-at. Illetve komolyan veszik, amikor kint a tábla, de többnyire nincs. És ilyenkor a Porsche pillanatok alatt felgyorsul 288-ig. Tudjuk, próbáltuk.

nemet1_1.JPG

A vonatokat szereted? Ott az ICE-3-as, a kontinens és világ egyik leggyorsabb kötött pályás járműve, háromszáz fölötti végsebességgel.

vonatkesz.gif

Inkább a repülők? Akkor biztos mindig is szeretted volna tudni, hogy néz ki egy út egy Airbus pilótafülkéjéből. Mi is szerettük volna tudni. Hát most megtudtuk.

nemet2_1.jpg

Az adás ötlete még nyáron jutott eszünkbe Svájcban, amikor a vízerőműves epizódot készítettük. 

Az alapkérdés: melyik gyorsabb?

A repülők, a vonatok, vagy az automobilok?

Persze tök egyszerű a válasz, ha kizárólag a végsebességet nézed, mindent lenyom a repülő, de mi van akkor, ha egy szabványos európai távolságot, néhány száz kilométert kell utaznod belvárosból belvárosba? Ebben az esetben már elveszik a repülő előnye, hiszen ki kell jutni a reptérre, át kell esni az ellenőrzéseken, a repülőnek sokszor vesztegelnie kell a földön, és amint eléri a csúcssebességét, neki is állhat fékezni. Szóval választottunk egy tipikus távolságot, ahol értelme is van a versenynek (nyilván egy Budapest-Londonnál egyértelmű a befutó), és egy olyan országot, ahol az autó is kihozhatja magából a maximumot, és már készen is állt minden a München-Frankfurt-futamra.

nemet3.jpg

Az adást ma este 23:00-kor nézhetitek meg a Discovery Channel műsorán, nemsokára kiderül, hogy melyik jármű a leggyorsabb a 400 kilométeres szakaszon. Addig is itt a trailer:

 

Itt meg az összefoglaló a 2014-es első évadról Kovács Robi operatőrünktől:

 

Ja, és csatlakozzatok a facebookos oldalunkhoz, onnan minden mocskos kis titkot megtudhattok az ország első Discovery-s műsoráról.

A ma esti adásban a Komondor páncélost mutatjuk be: a magyar MRAP ellenáll az aknáknak is, erősebb, gyorsabb és mozgékonyabb, mint amerikai társai. Adás este 23:00-kor a Discovery műsorán, addig is itt egy kimaradt jelenet, ami garantáltan nem lesz benne a műsorban, a gyártásról:

 

Ez meg itt a trailer:

 

A facebookos csatornánkra itt tudsz feliratkozni, a Youtube-ra meg itt. Jó lesz!

Szombat délelőtt 11:00-kor a Gripen vadászgépről szóló epizód ismétlése lesz látható a Discovery műsorán. 

Trailer:

 

Kimaradt jelenet:

A Komondor ismétlése kedden, 23:00-kor és január 17-én, szombaton, 11:30-kor lesz. 

A Die Hardban ők voltak kommandósok - ennyi nekünk elég volt ahhoz, hogy a GI-Filmmel közösen akarjuk elkészíteni az egyik legizgalmasabb adás akciójelenetét.

A főszereplő egy szörnyeteg, a magyar fejlesztésű MRAP, a Komondor, amiből egyszerre hármat is bemutatunk a műsorban, és amihez egy nagyon alapos akciótervet készítettünk. Ez utóbbi műsoridőben csak kábé 4 percet ad ki, a forgatás viszont egész nap zajlott a tűző nyári napon, ami akkor is iszonyú megerőltető lett volna, ha nem hánytam volna végig reggeltől estig a forgatás előtti napot, valami szemét vírus miatt.

A jeleneteket a G.I. Film szakemberei és a rendező, Iván Róbert közösen találta ki, a helyszín egy Tatabánya melletti páncélostemető volt, ahová szerintem sikerült az egykori Varsói Szerződés BTR-készletének a kétharmadát bezsúfolni. A sztori szerint Dáviddal tilosba tévedünk, ezért a kommandósok megpróbálnak levadászni minket egy olyan akciójelenetben, amilyen magyar dokumentumfilmben még nem nagyon volt.

IMG_1219.JPG

IMG_1107.JPG

Minden jelenetet többször vettünk fel. Újra és újrajátszottuk az egészet. Közeli kamera. Távoli. Anschnittes. Drónos. A mi szemszögünkből. A kommandósok szemszögéből. Újra és újra. Már vagy hat órája forgattunk, amikor megkérdeztem a kommandósokat, hogy a Die Hard 5-ben is így ment-e. Mondták, hogy nem, ott vagy ötször lassabban. A filmnél nemcsak az akciójeleneteket veszik fel többször, de még azt is, ahogy betárazzák a fegyvert.

Hirtelen nagyon megsajnáltam Bruce Willist.

Már vörösre festette a Nap a páncélostemetőt, amikor befejeztük a forgatást, aztán izgatottan hazavittük az anyagot, amiből Robi néhány nap alatt megvágta az akciójelenetet. Nagyon jó lett, alig várjuk, hogy ti is lássátok.

Az adás többi része egyébként a magyar fejlesztésű Komondor MRAP-ről szól. Ez a páncélos szörnyeteg azt is kibírja, ha aknára fut, lepattan róla a géppisztolyok golyója, hihetetlen monstrumokról van szó. A többes szám érvényes, ugyanis három szörnyeteget is bemutatunk, az alapmodellt, egy valamivel nagyobb, szintén kéttengelyes verziót, de vezetjük a hatkerekű csúcsmonstrumot is, változatos terepen.

Már az alapmodell is 13 tonnás, a csúcsverzió közelebb van a 20 tonnához, utóbbiba már 450 lóerős a motor,  de mindegyik ugyanúgy tud csapatni, kemény terepen is elmennek 30-40 kilométer per órával, aszfalton meg kilencven körül van a végsebességük, ami ilyen masszív testfelépítés mellett több, mint ijesztő. A legkeményebb mégis az, amikor elkezdenek terepet mászni a Komondorok, meglepően jól elvannak ugyanis a nagyobb dombokkal, és a kategóriában olyan gyakran problémát jelentő borulással sincs gond. Oké, fel lehet borítani, ha ész nélkül vezeted, de mi alapvetően ész nélkül vezettük és nekünk nem sikerült.

Ma este 7-től a Discovery Channel műsorán nézhetitek meg itthon és még két másik országban, hogy milyen az, amikor megpróbálnak levadászni minket a kommandósok.

Előzetes az epizódról:

 

És az elmaradhatatlan szavazás:

 

Ja, és csatlakozzatok a facebookos oldalunkhoz, onnan minden mocskos kis titkot megtudhattok az ország első Discovery-s műsoráról.

gripen1.jpg

A ma esti adásban a Gripen vadászgép építését és gyakorlati képességeit mutatjuk be: ellátogattunk a svédországi gyárba és felvettünk néhány akciójelenetet Kecskeméten is. Adás este 23:00-kor a Discovery műsorán, addig is itt egy kimaradt jelenet, ami garantáltan nem lesz benne a műsorban:

 

Itt meg a trailer:

 

A facebookos csatornánkra itt tudsz feliratkozni, a Youtube-ra meg itt. Jó lesz!

maxresdefault.jpg

Tegnap este lement a nyolcadik adásunk a Discovery Channel műsorán a Gripen vadászgépről, ma délelőtt 11:30-kor meg jön a RETTENETES Ghe-O Rescue terepjáróról szóló epizód utolsó ismétlése. Amíg véletlenül épp nem mi vagyunk a tévében, itt egy, a műsorból kimaradt jelenet, amiben megpróbáljuk kézi és lábi erővel megmozdítani a szörnyet:

 

Itt meg a trailer:

 

A facebookos csatornánkra itt tudsz feliratkozni, a Youtube-ra meg itt. Jó lesz!

süti beállítások módosítása