attraktor

Az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) mérnökei olyan robotot fejlesztettek, ami a környezet zajait használja ki saját mozgásának leplezéséhez. A robot tehát nem különleges kialakítása vagy felépítése révén lopakodó, hanem szenzorai és a speciális szoftver segítségével marad észrevétlen.

lopakodorobot.jpg

Az egyelőre névtelen robot mikrofonjával figyeli a környezet hangjait, és olyan zajokat keres, amik elnyomják saját mozgásának hangját. Sőt, azt is megbecsüli, az adott zaj, például egy mobiltelefon csörgése, egy közeledő autó vagy egy állat hangja mennyi ideig szól, és ezalatt milyen messzire mehet.

A mozgás koordinálásához persze más érzékelők, például kamera vagy lézerszkenner is a rendelkezésére állnak. A robot következő verziójának célja már a vizuális felderítés elkerülése lesz.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása