attraktor

A DARPA 58 milliós szerződést kötött a Science Applications International Corporation (SAIC) nevű vállalattal egy tengeralattjáró-vadász drón kifejlesztésére. A robothajóról most jelent meg egy videó, amiből kiderült, hogy is fog működni a dolog.

actuv.jpg

A kütyü pontos neve Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vehicle (ACTUV), amiből a legfontosabbak ki is derülnek: egy ember nélkül működő, tengeralattjárókat követő járműről van szó. Az ACTUV az eddig ismert drónoktól leginkább abban különbözik, hogy nagyon sokáig, 60-90 napig elvan önállóan, emberi beavatkozás nélkül – erre persze szükség is van, ha a jármű az óceánokat járja.

A szerkezetnek csak akkor van szüksége az emberre, amikor ki- vagy bevezetik egy kikötőbe, a nyílt vízen egyedül navigál. Ehhez persze tele van érzékelőkkel, a felszínt és a mélységet egyszerre figyeli. Másik érdekessége, hogy nincs rajta fegyver, egy tengeralattjáró legfontosabb tulajdonsága ugyanis az észrevétlenség, az pedig megszűnik, ha folyamatosan fölötte úszik az őt figyelő robothajó.

Arról egyelőre nincs hír, mikorra épülhet meg az ACTUV.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása