attraktor

Megjelent az első nyilvános tudományos elemzés a T-50 lopakodóképességéről. Dr. Carlo Kopp, az Air Power Australia elemzője szerint a gép néhány szempontból jobb az amerikai vetélytársainál – igaz, ezeknek nincs köze a lopakodáshoz.

t-50a.jpg

A lopakodóképesség szempontjából a gép formája valamivel rosszabb, mint az F-22-esé, de körülbelül egyenrangú az F-35-össel. De ahhoz, hogy valóban olyan észrevétlen maradjon a radarok előtt, mint az F-35, az orosz mérnököknek még fejleszteniük kell bizonyos pontokon, például a hajtómű elhelyezésén vagy a radarhullámokat elnyerő burkolaton. Ezek ugyanakkor nem olyan nagy problémák, ha figyelembe vesszük, hogy a gép fejlesztése jelenleg is zajlik, és a végleges verzióig még sok változtatás várható.

t-50c.jpg

A lopakodók nem egyformán észlelhetetlenek vagy nehezen észlelhetők különböző radarok előtt. Kopp szerint a T-50-est az amerikai lopakodók ellen kifejlesztett kínai radarok észlelik leginkább, a második legjobb ebben az amerikai E-2-es légtérellenőrző repülőgép radarja.

t-50b_1.jpg

És hogy miben jobb a T-50 az amerikai típusoknál? A szerző szerint például manőverezőképességben, ami a legfrissebb hírek szerint a lopakodóknál sem utolsó szempont (illetve nem kellene, hogy az legyen). Ez részben a formának, részben az erős hajtóműveknek és a három dimenzióban mozgatható fúvócsöveknek köszönhető. További előny, hogy óriási belső tartálya révén jóval tovább tud levegőben maradni, mint az amerikai gépek.

 Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása