attraktor

A University of Maryland csapata évek óta fejleszti kézi (lábi) erővel hajtott helikopterét, amivel egyrészt megvalósulna Leonardo da Vinci ötszáz éves álma, másrészt megnyernék az 1980-ban meghirdetett Sikorsky-díjat.

gameraii.jpg

Ez utóbbit az nyeri el, aki olyan szerkezetet készít, ami emberi erővel marad legalább egy percig levegőban, három méter magasan. A győztes negyedmillió dollárt kap a híres helikoptergyártótól.

A díjért persze sokan hajtanak, de mostanában a marylandiek tűnnek a legesélyesebbnek. Júniusban repülési időben döntöttek csúcsot ötven másodperccel, most pedig magassági rekordot állítottak fel. A mindössze 32 kilós Gamera II nevű szerkezet most ugyan csak 25 másodpercig volt levegőben, de 2,5 méter magasra emelkedett. Így külön-külön tehát már majdnem megvan a díjhoz szükséges teljesítmény.

gamera_boeing.jpg

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása