attraktor

A University of Southern California kutatói olyan robotujjat fejlesztettek, ami pontosabban azonosít különböző anyagokat és textúrákat mint az emberi ujj. A BioTac szenzor szerkezete hasonlít az ujj szerkezetéhez, rugalmas, barázdált borítás fedi a folyékony belsőt. Amikor a robotujj hozzáér valamihez, a borítás rezgését átveszi a folyadék, amit egy hidrofon érzékel.

robotujj.jpg

A szoftver szintén az emberi tapintást utánozza. Az ember másképp tapint meg egy szövetet, mint egy fémfelületet, ezért a kutatók olyan algoritmust írtak, amivel a robot is többféle módszer közül választhat. A tesztek azt mutatták, hogy 95 százalékos pontossággal azonosította az anyagokat, sokkal pontosabban, mint egy ember. A fejlesztők szerint robotujjat sok helyen, például végtagprotéziseknél vagy személyi robotoknál lehetne alkalmazni.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása