attraktor

A német Fraunhofer Intézet (ha valaki hirtelen nem tudná a nevet hova tenni, sok mindent ők találtak ki, többek között az mp3-at is) a berlini műegyetemmel és a Texsys céggel közösen fejlesztette ki a sisakot. Pontosabban a sisakba épített kommunikációs modult, aminek része a napelem, az elektronika és az akkumulátor. A napelem látná el energiával a síelő fülhallgatóját vagy headsetjét, amihez bluetoothon kapcsolódhat a telefon vagy az mp3-lejátszó. Sőt, a rendszer része egy oled-kijelzővel ellátott bluetoothos kesztyű, ahonnan a kütyük vezérelhetőek, így a nagy hidegben nem kell puszta kézzel matatni az eszközökön.

A dolog nem annyira egyszerű, mint amilyennek első pillantásra látszik. Eddig például nem volt olyan napelem, ami ilyen egyenetlen, jelen esetben gömbfelületre helyezhető. Az intézet ezt úgy oldotta meg, hogy kis független csipekre szabdalta a napelemet, így azok gyakorlatilag bármilyen felületen egymás mellé helyezhetők. A dolog másik előnye, hogy a napelem így strapabíróbb, és ha egyes csipek meg is sérülnek, az nem üti ki az egész rendszert – és ez egy sisak esetében nem hátrány.

A másik problémát az extrém hőmérséklet jelentette. Bár a napelemek hidegben hatékonyabban működnek, az akkumulátorok épp ellenkezőleg, és 0 fok alatt a feltöltés gyakorlatilag lehetetlen. Az intézet nem nagyon részletezi az ezzel kapcsolatos megoldást, lényeg, hogy az ő rendszerükkel -30 és +60 Celsius-fok között működik a töltés.
 
A modult természetesen mindenféle más sisakba, hátizsákba, felsőruházatba vagy akár autók karosszériájába is be lehet építeni. A sisak ára 300 euró körül lesz az év végére ígért piacra dobáskor, de a külön megvásárolható modul ára 100 euró alatt lesz.
 
Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása