attraktor

A külföldön harcoló amerikai egységek egyik legnagyobb ellensége az IED (improvised explosive device, házilag barkácsolt robbanó szerkezet), sőt ilyen, az út szélén robbanó házi bombától (illetve a robbanást követő támadsában) már magyar katona is halt meg Afganisztánban.

Az amerikai hadsereg évek óta próbál hatékony ellenszert találni az alattomos fegyver ellen (a leghatékonyabb detektor egyébként a kutya, ennél eddig nem is sikerült jobbat kifejleszteni). Szűk, kis helyeken különösen nehéz azonosítani egy ilyen eszközt, és általában tűzszerésznek vagy egy egyszerű katonának kell odamennie, és kiderítenie, hogy bombáról van-e szó - ez viszont lassú és nagyon veszélyes.

Most négy robotot tesztelnek, a jelöltek a Dragon Runner 10, az Armadillo, a 110 First Look (ez a már itt is sokat emlegetett iRoboté) és a Recon Scout. A legkisebb gép csak félkilós, a legnagyobb viszont majdnem öt kilót nyom. A hadsereg a tartósságot, kezelhetőséget, súlyt, hatótávolságot, a kamera minőségét értékeli, de persze a robot eszközei, képességei a legfontosabbak (de minél több eszköz van egy roboton, minél többet tud, annál nagyobb és nehezebb, ebben próbálják most megtalálni a megfelelő egyensúlyt).

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása