attraktor

Az Icon Aircraft bejelentette, hogy A5 nevű könnyű sportrepülőgépük az első, amely megfelel az amerikai szövetségi légügyi hatóság, az FAA áteséssel kapcsolatos szabványának. Ez körülbelül azt jelenti, hogy ezzel a géppel jóval nehezebb átesni és dugóhúzóba kerülni (ezek miatt zuhan le a legtöbb gép) - természetesen a cég se állítja, hogy ezzel a géppel egyáltalán nem lehet ilyen helyzetbe kerülni, de ennek a valószínűségét csökkentették jelentősen.

Egy repülő akkor esik át, ha valamilyen oknál fogva a szárnyon megszűnik a szabályos légáramlás, emiatt nem jut elég felhajtóerő a szárnyakra – a gép emiatt gyorsan veszít a magasságából. Ez általában túlzott sebességcsökkenés nyomán következik be, átesés okozta az Air France 447-es járatának 2009-es balesetét is.  Ezt súlyosbíthatja, ha dugóhúzóba is kerül a gép (a felhajtóerő az egyik szárnyon szűnik meg) – ez túl hirtelen kanyarodás következménye lehet, ebből még nehezebb kihozni a repülőt, a forgás miatt a pilóta könnyebben el is vesztheti tájékozódási képességét.

Az A5 tervezői a fejlesztés során 360 tesztrepülést végeztek a géppel (pontosabban a repüléseket Len Fox végezte, aki az egyik legmenőbb tesztpilóta, és a dugóhúzó a specialitása), és addig reszelgették a szárnyakat, míg végül teljesíteni tudták az FAA elvárásait – elsőként a világon. A gépre már lehet rendelést leadni, a várható ár 139 ezer dollár lesz (ötezer a foglaló). Már ötszáz rendelés befutott, ezért ha valaki most fizet be, legkorábban 2015-ben juthat a géphez.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása