attraktor

Az amerikai Raytheon mérnökei 3D hangrendszert fejlesztettek pilótáknak, hogy azok még gyorsabban tudjanak reagálni vészhelyzetekre. Ugyanis ha komoly gáz van, például tüzet nyitottak a gépre, az ember először ösztönösen nem abba az irányba fordul, ahonnan a fenyegetés jön, hanem arra, ahonnan a vészjelzés érkezik, és ez a néhány pillanatnyi időveszteség adott esetben komoly bajt okozhat.

raytheon-3d-audio.jpg

A Raytheon fejlesztésében a különböző figyelmeztetések térben igazodnak a fenyegetéshez, sőt, a rendszer azt is figyeli, hol van, merre néz épp a pilóta feje pontosan, és ehhez igazítja a jelzést. A rendszer még egy dolgot tud: mivel a pilóták egyszerre több rádiócsatornát figyelnek, ezeket is szét lehet térben választani: például a másodpilóta hangja jöjjön jobbról, a légiirányításé elölről.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek