attraktor

Az autós közlekedésben régi probléma, hogy ha a gps-műholdak elérhetetlenek (takarják őket az épületek), akkor hogyan lehet tovább navigálni. Erre mindenféle megoldás születik, mi is írtunk ilyenekről, de a probléma nemcsak autóknál jöhet elő.

emaps-0.jpg

A Johns Hopkins University tudósai fejlesztettek ki egy kütyüt, ami akkor segíthet, ha valakinek egy épületben, föld alatti létesítményben vagy akár egy hajón kell megtalálnia az utat. Az Enhanced Mapping and Positioning System (EMAPS) egy hátizsákba épített szerkezet, ami alapvetően egy 15x15 centis, 1,8 kilós kocka. Ebben van két lézerszkenner, amik 270 fokban pásztázzák a világot, de a rendszerhez mindenféle további érzékelők, kamerák csatlakoztathatók.

emaps.jpg

A szerkezet figyeli a gyorsulást és az elfordulást is, tehát a táska hordójának mozgását, a fedélzeti számítógép ezekből és az érzékelők adataiból számítja ki saját helyzetét. Alapvetően olyan esetekre ajánlják, ha veszélyes helyeket kell felmérni, esetleg sérülteket kihozni, és robotok nem tudják elvégezni a feladatot.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása