attraktor

Lengyel kutatók álltak elő egy olyan elem tervével, ami megoldást jelenthetne mindenféle elektronikus implantátum energiaellátására. Ahogy a fejlesztésről szóló cikket jegyző Martin Jönsson-Niedziółka fogalmazott: „Az egész olyan mint a krumpliból előállított elem, csak a krumpli helyére embert tettünk”.

A lengyel tudományos akadémia fizikai kémiai intézetének kutatói a már létező cink-levegő elemeket váltanák le a találmánnyal.

1-s2.0-S0378775312017569-fx1.jpg

A cink-levegő elemben a cink anód a levegővel érintkezve oxidálódik, a leadott elektronok pedig elindulnak a katód felé. A kutatók a hagyományos katódot cserélték le „biokatódra” (ami egy szén nanocsövekbe és egyéb érdekességekbe csomagolt enzim), ez az, amit a paciensbe kell ültetni. A szerkezet 1,75 voltot állít elő 10 órán keresztül.

De a legérdekesebb, hogy terveznek fejlettebb változatot, ami az oxigént nem a levegőből, hanem a véráramból szerezné, így az egészet teljesen be lehetne építeni a szervezetbe. 

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek