attraktor

A San Jose State University hallgatói olyan motoron dolgoznak, ami kerekek helyett gömbökön halad - kb. mint a termékelhelyezésektől hemzsegő Én, a robot című filmben az Audi RSQ. Az elektromos jármű így elvileg jobban tud manőverezni és biztonságosabb is, mint egy hagyományos motor (nem tud becsuklani).

gombmotor.jpg

Az újítás lényege a két gumiborítású üveg- és szénszálas gömb, amik bármilyen irányba elfordulhatnak. A rengeteg megoldandó műszaki probléma egyike, hogy tengely és lánc nélkül hogyan viszik át az elektromotor forgását: a járművön kerekenként három más-más irányba álló motor lenne, az ezeken forgó tárcsák dörzshajtással adnák át a mozgást a gömböknek.

audirsq.jpg

De legalább ekkora feladat az irányítás megoldása: a motoron giroszkópok és gyorsulásmérők figyelnék a jármű helyzetét, és ezekből az adatokból, illetve természetesen a sofőr utasításaiból alakulna ki a mozgás.

Az az érdekes, hogy a rendszer alapja már létezik, japán mérnökök már kifejlesztettek egy olyan robotot, ami három motorjával egy labdán egyensúlyozik, tulajdonképpen ebből kell kettő, meg rá egy ülés, és kész is. A prototípus elvileg 2012 végére elkészül.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása