attraktor

Az amerikai hadsereg egyik legnagyobb gondja a gyalogosok túlterheltsége – ennek megoldását hivatalosan is az öt legfontosabb fejlesztési feladat közé sorolták. Az évek alatt ugyanis a gyalogosok egyre komolyabb felszerelést kaptak, ennek súlya mára elérheti a 45 kilót. A Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege, a DARPA erre fejlesztette ki a robotkutyát, aminek persze van hivatalos, látványosan rövidíthető neve is : Legged Squad Support System (LS3), azaz lábas csapattámogató rendszer.

Az LS3-at most először próbálták ki terepen, ahol azt demonstrálták, hogy a robot érzékelői segítségével követni tudja a katonát, tehát meg tudja különböztetni a különböző tereptárgyakat és az embereket. A DARPA szerint még másfél év fejlesztés és finomhangolás van hátra a végleges verzióig.

Az LS3 a tervek szerint 180 kilót tud majd cipelni 24 óra alatt 30 kilométeren át, újratöltés nélkül. Az érzékelőivel konkrét személyeket vagy járműveket is tudnia kell követni. A DARPA fület is fejlesztene a robotnak, hogy a katonák hangutasításokkal irányíthassák. Az LS3 nem csak csomagokat cipel majd, mobil töltőállomásként is üzemel – róla töltik majd a rádiókat és egyéb kütyüket.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása