attraktor

Írtunk már a Drexel University holttér nélküli tükréről, ami nem torzított, bár kicsinyített, tehát a mögöttünk haladó autók távolabbinak tűntek valós helyzetüknél. A diszkógömbök működési elvét használó szerkezetnél jóval egyszerűbb az a tükör, amit most mutattak be koreai és amerikai mérnökök.

progressivemirror.jpg

A Hanbat és a Portland State University kutatói a progresszív lencsékhez hasonló konstrukciót alkottak, csak itt nem vízszintesen, hanem függőlegesen változik az üveg görbülete. A tükör belső harmadán látjuk a messzebb lévő tárgyakat, a külsőn a közelieket - amik elvileg egy hagyományos tükörnél már a holttérben vannak (a tükör külső részének meghajlítását már ma is alkalmazzák a visszapillantókon). A középső rész az átmenet a kettő között.

Bár ez a tükör torzít, a kutatók szerint nem kicsinyít vagy nagyít, tehát nem mutatja a valósnál távolabbinak vagy közelebbinek a dolgokat.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása