attraktor

A düsseldorfi Rheinmetall sikeresen tesztelte lézerfegyverének legújabb, 50 kW-os verzióját. A német szerkezet tulajdonképpen nem egy lézerágyú, hanem rögtön kettő, egy 30 és egy 20 kW-os.

A cég újítása a Beam Superimposing Technology nevű rendszer, ami a két sugarat összehangolja, és adott pontra irányítja. Ezzel a módszerrel könnyen növelhető a lézerfegyverek teljesítménye, hiszen nem egy fegyver erejét kell növelni, elég csak több, már meglévőt összekapcsolni.

rheinmetall-laser-test-2.jpg

A teszten többféle célpont ellen is kipróbálták a fegyvert: először egy 15 mm vastag acélgerendát vágott át a lézer 1 kilométeres távolságból. Aztán 180 kilométeres sebességgel zuhanórepülésben közeledő robotrepülőket kellett megsemmisítenie – ezeket három kilométerről észlelte, majd két kilométeres távolságból leszedte.

Végül egy hasonló sebességgel közeledő, de apró, mindössze 82 mm átmérőjű (ágyúlövedéket szimuláló) acélgömböt kellett meg- és eltalálnia, és ezt az akadályt is sikeresen vette.

rheinmetall-laser-test.jpg

A fegyver előző, egy éve bemutatott verziója még csak 10 kw-os volt, akárcsak a Boeing High Energy Laser Mobile Demonstratora, amiről már mi is írtunk. A Rheinmetall most egy 60 kW-os változaton dolgozik, valamint a lézerfegyvert össze akarja házasítani egy 35 mm-es gépágyúval is.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása