attraktor

Magyarországon nincs statisztika arról, hogy a nemi erőszakok áldozatainak hány százalékánál használtak randidrogokat, de mindenesetre hallani ijesztő történeteket italba kevert GHB-ról vagy GBL-ről, ami miatt az illető elveszti az önkontrollját, majd a kijózanodás után semmire sem emlékszik.

Mike Abramson saját bevallása szerint maga is áldozat, ezért kezdett egy olyan fejlesztésen dolgozni, ami megakadályozhatja, hogy másokkal hasonló történjen. Megalapította a DrinkSavvy nevű céget és felkereste Dr. John MacDonaldot, a Worcester Polytechnic Institute kutatóját, hogy közösen találjanak megoldást.

drinksavvy.jpg

A fejlesztés eredménye egy olyan anyag, ami a randidrogokkal érintkezve megváltoztatja a színét. Ha az anyagot szívószálak, poharak gyártásánál használnák, akkor ezek a holmik maguktól riasztanának, ha ilyen vegyületet észlelnek. A találmány egyelőre a GHB-ra, a ketaminra és a flunitrazepámra (rohipnol) reagál, de ez a kör további fejlesztéssel bővíthető.

drinksavvy-0.jpg

Abramson az Indiegogo crowdfunding oldalon keres támogatókat a gyártás beindításához, 15 dollárral beszállva az ember rögtön szerez 100 szívószálat vagy 50 poharat, amit a gyártás beindítása után kap meg.

A Tel Aviv Universityn tavaly már kifejlesztettek egy kütyüt, ami optikai szenzorral vizsgálja az italt. Végső formájában a műszer akkora lesz mint egy toll, amit bárki magával vihet és az italába márthat, ha ilyen támadástól tart.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása