attraktor

Repterek környékén komoly gondot okoznak a madarak, hiszen repülőgépnek ütközve vagy hajtóműbe repülve balesetet okozhatnak, ezért mindenhol próbálják távol tartani őket. Dél-Koreában az utóbbi öt évben 460 incidens történt, ezért kezdtek a fejlesztők új módszeren dolgozni.

korea-ugv-bird.jpg

A most bemutatott szerkezet elég komoly fegyvernek tűnik: a hatkerekű 2,5 méter hosszú robotjármű több mint egy tonna, és mindenféle eszközzel fel van szerelve a madarak elriasztásához. A jármű félig automata, tehát alapvetően ember irányítja a központból, de az akadályokat magától kikerüli, és egyedül el tud jutni egy előre megadott pontra.

A jármű a madarakat 100 decibeles zajjal, különböző, ragadozókra emlékeztető hangokkal, illetve lézerrel riasztja el. A kamerái egy 30 centis madarat 300 méteres távolságban is követni tudnak, a lézer éjjel két kilométerig hatékony. A központ négy járművet tud kezelni egyszerre. A fejlesztők szerint a rendszer 20 százalékkal hatékonyabb, mint az eddigi módszerek.

korea-ugv-bird-3.jpg

A fejlesztés 2009 óta tart az LG-hez tartozó LIG Nex1-nél, 2011-ben már élesben teszteltek, a jármű most több reptéren is bemutatkozik, és a fejlesztők azt remélik, külföldi vevőknek is megtetszik a szerkezet.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása