attraktor

A Carnegie Mellon University nanorobotikai laborja 787 ezer dolláros támogatást nyert legújabb fejlesztéséhez, a lenyelhető diagnosztikai robothoz. A robot kiválthatja az endoszkópot, sőt alkalmas gyógyszerek bejuttatására, később pedig akár szövetminta vételére is.

cmu-capsule1.jpg

Lenyelhető kamerák már léteznek, de azok a természetes úton haladnak át a szervezeten. Ha valamit alaposabban meg kéne nézni, vagy vissza kéne fordulni, arra nem képesek. Az új fejlesztés ezt megoldja: a robot végein mágnesek vannak, így a szerkezet kívülről mágnesekkel manipulálható.

cmu-capsule2.jpg

Sőt, mivel a gép teste rugalmas, így az is megoldható, hogy a benne elhelyezett gyógyszert külső utasításra a megfelelő helyen engedje ki magából. Jelenleg az állatkísérletek zajlanak, a későbbiekben pedig arra is megpróbálják alkalmassá tenni a robotot, hogy adott ponton a bélrendszerben megtapadhasson és szövetmintát gyűjthessen. Működő prototípus jövőre várható, de egy évtizedbe is telhet, mire engedélyezett eszköz lesz a robotból.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása