attraktor

Az amerikai Blue River Technology készítette azt a robotot, ami 98 százalékos hatékonysággal irtja ki a gyomot a vetésből. A Lettuce Bot (salátaföldeken fejlesztették) létrehozásához a cég 400 ezer dollárt kapott befektetőktől és a National Science Foundation is támogatta a munkát.

A négykerekű gépezet lelke a kamera és az algoritmus, ami a képek alapján (saját növénykatalógusának képeivel összehasonlítva) megmondja, mi a haszonnövény és mi a gyom. Miután észlelte a nem kívánatos növényt, célzottan tud gyomirtót fecskendezni a tövéhez.

salatarobot.jpg

És hogy mért pont saláta? Egyrészt ez a legnagyobb mennyiségben termesztett zöldség Kaliforniában, másrészt elég kicsi rajta a haszon – amit tovább csökkent, ha rengeteg embert kell alkalmazni gyomtalanításra. Ugyanakkor ez a rendszer hátránya is – egyelőre csak a salátát ismeri fel, és nem olyan egyszerű feladat az algoritmust más haszonnövényekhez igazítani. A mostani még csak prototípus, de a Blue River 2013 közepén piacra szeretné dobni a salátarobot végleges változatát. Aztán természetesen folytatják a fejlesztést, hogy más növényekkel is működjön a dolog.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása