attraktor

A Mercedes áramvonalas kamionnal segítené a magas üzemanyagköltségek miatt kínlódó áruszállítókat. A németországi IAA Commercial Vehicles show-n bemutatott teherautók elvileg euróezrekkel csökkenthetik egy autó költségeit évente.

Az Aerodynamic Traileren több a légterelő, mint egy átlagos kamionon, például kisebb a rés a fülke és a pótkocsi között. A pótkocsi alvázán és oldalán hajlított elemek, a végén diffúzor tereli a levegőt. A cég szerint ezekkel a megoldásokkal 18 százalékkal csökkenthető a légellenállás.

mercedesaerodynamictruck.jpg

Egy kamion így kétezer liter üzemanyagot spórolhat évente, ami háromezer eurót jelent, miközben a CO2-kibocsátás is öt tonnával csökken. Ugyanezek az adatok a teherautó-változatnál (Aerodynamic Truck) 12 százalék, 350 liter, ötszáz euró és 0,9 tonna.

A Mercedes szerint, ha van érdeklődés, gyorsan el tudja kezdeni a gyártást. Egy problémát kell még megoldani: az uniós szabályokon módosítani kellene, hogy a jelenleginél 50 centivel hosszabb kamionok is forgalomba kerülhessenek, ennyivel hosszabbak ugyanis a speciális pótkocsik (ez elvileg jövőre megtörténhet).

mercedesaerodynamictruck-3.jpg

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása