attraktor

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint a 2001. szeptember 11. óta megszigorított biztonsági intézkedések ellenére az amerikai kikötők még mindig túlságosan védtelenek egy vízről érkező támadással szemben. A jelenlegi megfigyelőrendszerek ugyanis alkalmatlanok egy kicsi, de gyors vízi jármű észlelésére és követésére.

boja.jpg

Ezt a problémát oldaná meg megfigyelőbójákkal az Intellicheck Mobilisa nevű Washington állambeli cég. A bóják szenzorokkal, például kamerákkal, sugárzásmérőkkel figyelik a környezetüket, miközben valósidőben kommunikálnak a parttal. Ha például radioaktív sugárzást érzékelnek, egyrészt riasztják a parti őrséget, másrészt kapcsolatba lépnek a parti radarokkal, és ez utóbbiak adatainak segítségével állapítják meg, merre lehet a gyanús jármű. A kamerákat is ez alapján állítják be, és riasztják a többi bóját, amik szintén beszállnak a keresésbe. A többi a parti őrség dolga.

A bóják fejlesztésénél már létező technológiákat használtak, így egy ilyen eszköz ára csak százezer dollár, ami olcsónak számít, különösen, ha a megmentett értékekhez viszonyítjuk. A haditengerészet még szeptemberben ki is próbálja a rendszert, a seattle-i öböl bejáratánál 18 kilométeren át figyeli majd egy csónak mozgását kilenc bója.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása