attraktor

Ha a klinikai teszteken is jól szerepel, akkor egy új robotortopédiai eszköz segíthet a gerincsérültek vagy stroke-on áttesett betegek rehabilitációjában. A MAHI-EXO II nevű szerkezet egyik része egy EEG-készülék, ami az agyhullámokat érzékeli. Ezeket a jeleket a számítógép alakítja paranccsá, amit a beteg kezén viselt külső robotkarnak közvetít.

A gépet a fizikoterápiában használnák, ahol tornázással, a mozdulatok ismétlésével próbálják a sérült funkciókat helyreállítani.

TIRR.jpg

A gépet először egészséges emberekkel tanítják a gondolatok és mozgások összehangolására. Ezután tovább finomítják a rendszert már olyan betegek részvételével, akik valamennyire még képesek a végtagjukat mozgatni. A cél, hogy a berendezés bármilyen beteggel működjön, még ha az érintett végtag teljesen mozgásképtelen is.

EEG-s irányítással kapcsolatban a napokban más bejelentés is volt, a Zhejiang University kutatói olyan rendszert mutattak be, ahol egy helikoptert (kvadrokoptert) irányítottak agyhullámokkal, amivel szintén mozgásukban korlátozott embereken segíthetnek.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása